ОСОБЛИВОСТІ КЕРУВАННЯ СПІЛЬНИМИ БОЙОВИМИ ПОРЯДКАМИ БЕЗПІЛОТНИХ І ПІЛОТОВАНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ

безпілотний літальний апарат, групове застосування, автоматичне керування груповим польотом

Надано результати аналізу групового застосування безпілотних літальних апаратів, у тому числі в спільних бойових порядках з пілотованими. Окреслено особливості такого застосування та напрями досліджень, необхідних для розвитку систем автоматичного керування групами літальних апаратів, тенденцій створення і застосування високошвидкісних безпілотних літальних апаратів літакового типу.

ДСТУ В 7371:2020 Техніка авіаційна державної авіації. Апарати літальні безпілотні. Основні терміни та визначення понять. Класифікація. – К.: УкрНДНЦ, 2021. – 21 с.

Правила виконання польотів безпілотними авіаційними комплексами державної авіації України: затв. нак. МОУ 08.12.2016 № 661. – К.: Міністерство оборони України, 2016. – 79 с.

Правила польотів державної авіації в повітряному просторі України. Наказ МО України від 09.12.2015 № 700.

Советская военная энциклопедия. М.: Воениздат, 1976. –Т.1.– 530 с.

Моисеев В.С. Групповое применение беспилотных летательных аппаратов: монография. – Казань: Редакционно-издательский центр “Школа”, 2017. – 572 с. (Сер. “Современная прикладная математика и информатика”).

Матеріали міжнародного науково-практичного семінару: спільне застосування пілотованих та безпілотних бойових систем / Повітряна міць держави. Том 1, вип. №1 (2021) – К.: НУОУ // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: sap.nuou.org.ua.

Звіт про складову частину НДР “Взаємодія”. –К.: ДНДІА, 2020. – 87 с.

Д.Стрельников, А. Сидоров, Ю. Мгимов. Совместное применение пилотируемой и беспилотной авиации США в первой половине XXI века // Зарубежное военное обозрение. 2018, №4. – С. 52–59.

Большие технические системы: проектирование и управление / Л.М. Артюшин, Ю.К. Зиатдинов, И.А. Попов, А.В. Харченко. Под ред. И.А. Попова. – Х.: Факт, 1997. – 400 с.

Л.М. Артюшин. Методичний підхід до вирішення завдань відмовостійкого автоматичного керування груповим польотом безпілотних літальних апаратів // Системи озброєння і військова техніка. – Х.: ХНУПС, 2005. – № 1(1). – С. 3–10.

Розвиток та модернізація авіаційної техніки та озброєння