ДО ПИТАННЯ БАГАТОКРИТЕРІЙНОГО ПОРІВНЯЛЬНОГО ОЦІНЮВАННЯ БЕЗПІЛОТНИХ АВІАЦІЙНИХ КОМПЛЕКСІВ

безпілотний літальний апарат, складна технічна система, коефіцієнт технічного рівня, вартість життєвого циклу, ризики, багатокритерійний вибір

Представлено результати досліджень з удосконалення методичного апарату порівняльного оцінювання безпілотних авіаційних комплексів у напрямах більш повного врахування складових фінансових витрат і ризикоутворюючих факторів, що супроводжують процеси реалізації проєктів постачання (розроблення) таких комплексів. Як критерій витрат пропонується використовувати вартість життєвого циклу безпілотного авіаційного комплексу. Як критерій успішності реалізації проєктів постачання (розроблення) безпілотних авіаційних комплексів у системі можливих ризиків пропонується використовувати відносний показник долі суми індексів неприпустимих ризиків серед всіх ідентифікованих ризиків, що супроводжують проєкт. Визначено напрями подальших досліджень в частині апробації запропонованого методичного апарату.

Чобиток В.А. Оценка боевой эффективности и технического совершенства вооружения и военной техники. К.: КВВТИУ. 1984. – 57 с.

Демидов Б.А. Теория и методы военно-научных исследований вооружения и военной техники. Харьков: ВИРТА ПВО. 1990. – 560 с.

Семенов С.С., Харчев В.Н., Иоффин А.И. Оценка технического уровня образцов вооружения и военной техники. М.: Радио и связь, 2004. – 552 с.

Системная методология планирования развития, предпроектных исследований и внешнего проектирования вооружения и военной техники: Монография / Демидов Б.А., Луханин М.И., Величко А.Ф., Науменко М.В.; под ред. Демидова Б.А. К.: ИД “Стилос”. 2011. – 464 с.

Боевые авиационные комплексы и их эффективность / И.В. Арбузов, О.В. Волочаев, И.И. Вольнов, А.В. Гостев, Л.В. Мышкин, Р.Н. Хабиров, В.Л. Шеховцов. Под ред. О.В. Болховитинов. М.: Изд. ВВИА им. проф. Н.Е. Жуковского. 2008. – 224с.

В.М. Буренок, В.М. Ляпунов, В.И. Мудров Теория и практика планирования и управления развитием вооружения. М.: Изд-во “Граница”. 2005. – 237 с.

Б.А. Демидов, О.А. Хмелевская Методический подход к формированию облика Перспективных боевых авиационных комплексов. Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, 2010. – № 2(4). – С. 58-64.

Стешенко П.М. Математична модель для оцінювання ефективності бойового застосування розвідувальних безпілотних авіаційних комплексів. Озброєння та військова техніка. К.: ЦНДІ ОВТ ЗСУ. 2016. – Вип. № 2(10). – С. 25-28.

ДСТУ 2925-94. Якість продукції. Оцінювання якості. Терміни та визначення. [Чинний від 1996-01-01]. Вид. офіц. К.: Держстандарт України. 2010. – 34 с.

Беспилотные летательные аппараты: Методики приближенных расчетов основных параметров и характеристик/ Ильюшко В.М., Митрахович М.М. и др. Под ред. Силкова В.И. – К.: ЦНИИ ВВТ ВСУ. 2009. – 302с.

Малогабаритные беспилотные авиационные комплексы (Mini UVS) / Башинский В.Г., Бзот В.Б. и др. Под ред. Леонтьева А.Б. / Монография – Запорожье: АО “Мотор Сич”. 2014. – 261 с.

Леженін С.І., Стешенко П.М. Методичні особливості оцінювання фінансових витрат у системі вибору альтернативних зразків безпілотних авіаційних комплексів військового призначення. Зб. наук. праць. – К.: ДНДІА,. 2016. – Вип. № 12(19). – С. 102-108.

Я.Д. Вишняков, Н.Н. Радаев. Общая теория рисков. М.: Издательский центр “Академия”. 2008. – 368 с.

ДСТУ IEC/ISO 31010: 2013. Керування ризиком. Методи загального оцінювання ризику. (IEC/ISO 31010:2009, IDT) [Чинний від 2014-07-01]. Вид. офіц. К.: Мінекономрозвитку України. 2015. – 80 с.

Розвиток та модернізація авіаційної техніки та озброєння