ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕХНІЧНОГО ОБРИСУ ТА ОСНОВНИХ ВИМОГ ДО МОДЕРНІЗОВАНИХ (ПЕРСПЕКТИВНИХ) КОМПЛЕКСІВ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ ТАКТИЧНИХ ЛІТАКІВ

радіоелектронна боротьба, індивідуальний захист літаків, станція постановки активних радіоелектронних перешкод, станція попередження про радіолокаційне опромінення, система попередження про ракетну атаку, хибна ціль, бортовий комплекс оборони

У статті представлена актуальність оснащення військових літальних апаратів (ЛА) новим поколінням бортових систем захисту, які об'єднуються  у єдиний комплекс. В цьому контексті розглядається досвід сучасних збройних конфліктів, в тому числі антитерористичної операції на Сході України. Аналізується перелік завдань авіаційних засобів радіоелектронної боротьби, типи радіо-електронних перешкод та об’єкти дій для постановки перешкод бортовими засобами захисту. Визначаються світові тенденції розвитку комплексів індивідуального радіоелектронного захисту ЛА. Здійснюється аналіз функціональних можливостей та технічних характеристик штатних систем захисту тактичних літаків Повітряних Сил Збройних Сил України, визначаються  їх основні недоліки.

З урахуванням проведеного аналізу обгрунтовано технічний обрис перспективного комплексу індивідуального захисту тактичного літака та сформовано підхід до визначення вимог щодо його основних тактико-технічних характеристик. Розглянуто можливі шляхи створення такого комплексу.

Черниш О.М., Тищук С.О., Шолохов С.М. Основи формування нової ідеології ведення радіоелектронної боротьби у війнах і збройних конфліктах майбутнього // Наука і оборона, 2006. – № 4. – C. 48-51.

Леньшин А.В. Бортовые комплексы радиоэлектронной борьбы / Учебное пособие. – Воронеж: ВУНЦ ВВС “ВВА”, 2016. – 508 с.

Осипов В.Ю., Ильин А.П., Фролов В.П., Кондратюк А.П. Радиоэлектронная борьба. Теоретические основы / Учебное пособие для вузов. – Петродворец: ВМИРЭ, 2006. – 302 с.

Куприянов А.И., Шустов Л.Н. Радиоэлектронная борьба. Основы теории. – М.: Вузовская книга, 2011. – 800 с.

Современная радиоэлектронная борьба. Вопросы методологии / Под ред. В.Г. Радзиевского. – М.: Радиотехника, 2006. – 424 с.

Перунов Ю.М., Мацукевич В.В., Васильев А.А. Зарубежные радиоэлектронные средства / Под ред. Ю.М. Перунова. В 4-х книгах. Кн. 2: Системы радиоэлектронной борьбы. – М.: Радиотехника, 2010. – 352 с.

Павлов С.И. Авиационные средства радиоэлектронной борьбы вооруженных сил США // Зарубежное военное обозрение, 2019. – №6. – С. 62-69.

Иванов И. Содержание и роль радиоэлектронной борьбы в операциях ХХІ века // Зарубежное военное обозрение, 2011. – № 1. – С. 14-20.

Евграфов В. Развитие авиационных средств радиоэлектронной борьбы и их применение в современных вооруженных конфликтах // Зарубежное военное обозрение, 2011. – № 2. – С. 60-65.

Цыганок А.Д. Применение сил и средств РЭБ в войнах и конфликтах ХХI века [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://nvo.ng.ru/wars/2019-09-20/6_1062_reb.html.

Леньшин А.В. Бортовые системы и комплексы радиоэлектронного подавления. – Воронеж: ИПЦ “Научная книга”, 2014. – 590 с.

Добыкин В.Д., Куприянов А.И., Пономарев В.Г., Шустов Л.Н. Радиоэлектронная борьба. Цифровое запоминание и воспроизведение радиосигналов и электромагнитных волн / Под общ. ред. А.И. Куприянова. – М.: Вузовская книга, 2009. – 360 с.

Защита радиолокационных систем от помех. Состояние и тенденции развития / Под ред. А.И. Канащенкова и В.И. Меркулова. – М.: Радиотехника, 2003. – 416 с.

Борисов Е.Г., Евдокимов В.И. Высокоточное оружие и борьба с ним: Учебное пособие. – СПб.: Изд. “Лань”, 2013. – 496 с.

Ярош С.П. Аналіз характеристик сучасних засобів радіоелектронної боротьби авіаційного базування // Системи озброєння і військової техніки. – Харків: ХУПС ім. І. Кожедуба, 2014. – № 3(39). – С. 72-80.

Ростов А.А., Рахоцкий Д.А. Применение технологии DRFM для формирования высокоэффективных сигнало-подобных помех // Материалы международной научной конференции “Информационные технологии и системы – 2014”. – Минск: изд. БГУИР, 2014. – С. 310-311.

Розвиток та модернізація авіаційної техніки та озброєння