МОЖЛИВІ ШЛЯХИ ПОСТАЧАННЯ ВЕРТОЛЬОТІВ ДЛЯ ПОТРЕБ МОРСЬКОЇ АВІАЦІЇ ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКИХ СИЛ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ТА ЇХ ТЕХНІЧНИЙ ОБРИС

морська авіація, вертоліт, тактико-технічні характеристики, технічний обрис

У статті авторами, на основі аналізу стану парку літальних апаратів морської авіації та основних завдань Військово-Морських Сил Збройних Сил України, визначено, що одним із пріоритетних напрямів розвитку морської авіації є оновлення вертолітного парку. Визначено можливі шляхи постачання вертольотів для потреб морської авіації Військово-Морських Сил Збройних Сил України з використанням  існуючого науково-методичного апарату. Проведено аналіз основних тактико-технічних характеристик сучасних іноземних зразків морських вертольотів, за результатами якого, з урахуванням можливостей вітчизняних підприємств промисловості, сформовано технічний обрис вертольотів для потреб морської авіації.

Стратегія Військово-Морських Сил Збройних Сил України 2035 [Електронний ресурс] // Військово-Морські Сили Збройних Сил України. – Режим доступу: https://navy.mil.gov.ua/strategiya-vijskovo-morskyh-syl-zbrojnyh-syl-ukrayiny-2035.

Неїжпапа О.Л. Проблемні питання та перспективи розвитку Військово-Морських Сил Збройних Сил України / О.Л. Неїжпапа, А.А. Тарасов, С.В. Яким’як // Наука і оборона. – 2021. – № 3. – С. 36–40.

Військово-Морські Сили Збройних Сил України [Електронний ресурс] // Міністерство оборони України. – Режим доступу: https://www.mil.gov.ua/ministry/sklad-zbrojnix-sil-ukraini/vijskovo-morski-sili.

15 фактів про Військово-Морські Сили Збройних Сил України // Оборонний вісник. – 2021. – № 6. – С. 4–10.

Яким’як С.В. Стратегія безпеки на морі: сучасність і перспективи // Оборонний вісник. – 2021. – № 6. – С. 11–17.

Воєнні аспекти протидії “гібридній” агресії: досвід України: монографія / колектив авторів; за заг. ред. А.М. Сиротенка. – К.: НУОУ ім. Івана Черняховського, 2020. – 176 с.

Морська стратегія держави. Розвиток та реалізація морського потенціалу України: матеріали міжнародного наукового форуму, 19-20 травня 2021 року. – К.: НУОУ ім. Івана Черняховського, 2021. – 204 с.

Пащенко С.В. Методичне забезпечення вибору раціональних шляхів оснащення Збройних Сил України перспективними літальними апаратами / Пащенко С.В., Кубарь С.В., Мавренков О.Є. // Зб. наук. праць. – К.: ДНДІА, 2019. – Вип. 15 (22). – С. 39–48.

Мавренков О.Є. Методичні підходи до оцінювання ступеня відповідності літального апарата прийнятим оперативно-тактичним вимогам / Мавренков О.Є., Улізько В.І. // Зб. наук. праць. – К.: ДНДІА, 2019. – Вип. 15 (22). – С. 80–81.

Мавренков О.Є., Улізько В.І. До питання оцінювання реалізованості програмних заходів з технічного оснащення авіації Збройних Сил України // Зб. наук. праць. – К.: ДНДІА, 2012. – Вип. 8 (15). – С. 135–140.

Методика розрахунку коефіцієнта військово-технічного рівня тактичного бойового літака / Затверджено заступником Міністра оборони України, реєстр. № 10694/з від 02.06.2016.

Павловський І.В. Науково-методичні підходи до аналізу воєнно-технічних і техніко-економічних аспектів життєвого циклу зразків озброєння та військової техніки / І.В. Павловський, І.Б. Чепков, В.К. Борохвостов, О.М. Рябець // Наука і оборона. – 2017. – № 2. – С. 43-51.

Теорія озброєння. Науково-технічні проблеми та завдання. Т. 6. Воєнно-економічний аналіз життєвого циклу озброєння та військової техніки: теоретико-методологічні засади: монографія / І.Б. Чепков, В.В. Зубарєв, В.К. Борохвостов [та ін.]. К.: ВД Дмитра Бураго, 2018. – 475 с.

Мировая торговля оружием // Центр анализа мировой торговли оружием. – 2020. – № 3. – 98 с.

Military Helicopter: The concise global industry guide. Annual handbook // IISSUE 30. April 2017. – 196 c.

Вертолеты производства США // Приложение к информационно-аналитическому сборнику “На крыле”. Выпуск №3, 2011. – 100 с.

Вертолеты производства Франции // Приложение к информационно-аналитическому сборнику “На крыле”. Выпуск №4, 2011. – 106 с.

Тараненко В.В. Основні вимоги до перспективного морського патрульного вертольота / Тараненко В.В., Коцуренко Ю.В. // Тези доповідей та виступів на Міжн. наук.-практич. конференції “Актуальні проблеми розвитку авіаційної техніки”, ХVІ Міжн. спеціалізована виставка “Зброя та безпека”, 15 -18 червня 2021 р. – Київ: ДНДІА. 2021. – С. 82.

Воєнно-технічна політика в сфері державної авіації