АВІАЦІЙНА ТЕХНІКА ЧЕТВЕРТОГО І П’ЯТОГО ПОКОЛІНЬ: ІСТОРІЯ ТА НАПРЯМИ ПОДАЛЬШОГО РОЗВИТКУ

тактична авіація, багатофункціональний винищувач, технології Stealth, покоління винищувачів, надманевреність, модернізація

У статті розглядаються процеси виникнення і розвитку бойової авіаційної техніки тактичної авіації четвертого і п’ятого поколінь. Висвітлюються причини, що спонукали її виникнення, характерні риси та відмінності. Розглядаються сильні і слабкі сторони тактичних винищувачів різних поколінь, проводиться їх порівняльний аналіз. Автори зробили висновок про те, що на сьогодні представлені у світі багатофункціональні винищувачі п’ятого покоління не повністю задовольняють потреби військово-повітряних сил як через неповну відповідність тактичним вимогам, так і з економічних міркувань. Визначаються напрями подальшого розвитку авіаційної технічки четвертого покоління, що не вичерпала свій модернізаційний потенціал та спроможна у середньостроковій перспективі відповідати вимогам сучасності. Наприкінці статті висуваються пропозиції щодо можливих напрямів оновлення літакового парку тактичної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України.

Boeing – [Електрон. Ресурс]. – Режим доступу: https:// www.boeing.com.

Carlo Kopp. Assessing Joint Strike Fighter Defence Penetration Capabilities. //Air Power Australia.. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http:// www.ausairpower.net/APA-2009-01-Annex.html.

Chengdu J-20.China's 5th Generation Fighter.// Defense Update. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http:// www.defense-update.com/products/j/29122010_j-20.html.

F/A-18 HornetFighter // Boeing. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.boeing.com/history/products/fa-18-hornet.page.

F-15 Eagle tactical fighter // Boeing. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.boeing.com/history/products/f-15-eagle.page.

f-16 fighting falcon // Lockheed Martin. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.lockheedmartin.com/en-us/news/features/history/f16.html.

F-22 RaptorSpecifications // Global security. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.globalsecurity.org/military/systems/aircraft/f-22-specs.htm.

F-4B (F4H-1) Phantom II. // Уголок неба. Авиационная энциклопедия. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.airwar.ru/enc/fighter/f4b.html.

Final Raptor Rolls Out // Code one archive. .– [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.codeonemagazine.com/news_item.html?item_id=526.

Lockheed Martin .– [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.lockheedmartin.com.

TheF-15 satellite killer and the ASM-135AASATmissile .– [Електронний ресурс] – Режим доступу: URL:https://theaviationgeekclub.com/f-15-satellite-killer-asm-135a-asat-missile.

Американский боевой самолет Lockheed F-117 Nighthawk // MILITARY ARMS. RU. .– [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://militaryarms.ru/voennaya-texnika/aviaciya/boevoj-samolet-lockheed-f-117-nighthawk/.

Бабич В. К. Истребители меняют тактику.// Санкт-Петебургская Авиа Школа. .– [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://lockon.spb.ru/babich_fighters.html.

Бабич В.К. Истребители меняют тактику. – М.: Воениздат, 1983. – 151 с.

Борисов сообщил об итогах испытаний истребителя Су-57 // РИА Новости. .– [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://ria.ru/20200521/1571760348.html.

Воробьев B. Воздушные Силы Украины в 2021 году // AeroVokzal. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://aerovokzal.net/vozdushnye-sily-ukrainy-v-2021-godu/.

Гэппер Джон. Американские ВВС бьют мимо цели // Иносми. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://inosmi.ru/world/20080717/242649.html.

Ильин В. Многофункциональный фронтовой истребитель - МФИ // Военная теника России. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.milrus.com/vvs/mig39/text.shtml.

Китайский новейший истребитель J-20 совершил показательный полет // Российская газета. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://rg.ru/2016/11/01/kitajskij-novejshij-istrebitel-j-20-sovershil-pokazatelnyj-polet.html.

Лавров А., Рамм А. Капитальный апгрейд: Минобороны начало обновление Су-30СМ. Какие возможности обретут “Супер-Сухие” после капремонта // Известия. ru. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://iz.ru/1201176/anton-lavrov-aleksei-ramm/kapitalnyi-apgreid-minoborony-nachalo-obnovlenie-su-30sm.

МиГ-29/МиГ-29УБ/МиГ-29СЭ // Российская самолетостроительная корпорация МиГ. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.migavia.ru/index.php/ru/produktsiya/semejstvo-istrebitelej-mig-29/mig-29-mig-29ub-mig-29se.

Многоцелевой истребитель Су-27: история, устройство и ТТХ // Мilitaryarms.ru. Военный обзор. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://militaryarms.ru/voennaya-texnika/aviaciya/su-27/.

Многоцелевой истребитель-бомбардировщик Су-30 // Армии и солдаты. Военная энциклопедия. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://armedman.ru/samoletyi/1991-2015-samoletyi/mnogotselevoy-istrebitel-bombardirovshhik-su-30.html.

Позняков П., Титков С, Рдиолокатор – это еще не все на истребителе / Радиоэлектронные технологии, 2015. – № 3. – С. 96–98.

Постройка сразу нескольких перспективных истребителей Checkmate началась в Комсомольске-на-Амуре // Военное обозрение. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://topwar.ru/189103-postrojka-srazu-neskolkih-perspektivnyh-istrebitelej-checkmate-nachalas-v-komsomolske-na-amure.html.

Пятое поколение боевой авиаии: перспектива или тупик? // AVIA.RU.NETWORK. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.aviaru.net/author/generation5/.

Разработчики раскрыли данные о новом российском истребителе “Шах и мат” // РБК. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.rbc.ru/business/20/07/2021/60f685f09a7947e022c0a7d7.

Российская самолетостроительная корпорация МиГ. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.migavia.ru.

Су-33 // СУХОЙ. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.sukhoi.org/products/earlier/255/.

Су-34 // СУХОЙ. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.sukhoi.org/products/samolety/254/.

Су-35 // СУХОЙ. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.sukhoi.org/products/samolety/256/.

Сухой – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.sukhoi.org.

У России появятся противоспутниковые ракеты // RUPOSTERS – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://ruposters.ru/news/26-10-2018/protivosputnikovie-raketi

Харук А. Боевая авиация XXI века. Цветное коллекционное издание. – М. Издательство "Эксмо", 2011, – 304 с.

Харук А. ВВС XXI века. Цветное коллекционное издание. – М. Издательство "Эксмо", 2013, – 304 с.

Історичні аспекти створення, розвитку та застосування військової авіації