НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИЧНОГО АПАРАТУ ВИБОРУ РАЦІОНАЛЬНИХ ПРОЄКТІВ ПОСТАЧАННЯ АВІАЦІЙНИХ ТРЕНАЖЕРНИХ КОМПЛЕКСІВ

авіаційний тренажерний комплекс, технічний рівень, вартість, ризики, раціональний варіант

За результатами аналізу існуючого методичного апарату порівняльного оцінювання зразків авіаційних тренажерних комплексів обґрунтовано напрями його удосконалення (подальшого розвитку) в системі підтримки прийняття рішення з вибору раціональних проєктів постачання таких комплексів для потреб Збройних Сил України. Для вирішення зазначеного наукового завдання запропоновано використання методів багатокритерійної оптимізації в системі критеріїв “навчальна ефективність – економічна ефективність – технічний рівень – реалізованість проєкту”. За результатами дослідження представлено структурну блок-схему удосконаленої методики вибору авіаційного тренажерного комплексу, виконано постановку наукових завдань подальших досліджень.

Мавренков О.Є., Матвійчук С.В. Перспективні шляхи оновлення (удосконалення) авіаційних тренажерів Збройних Сил України. Зб. наук. праць. – К.: ДНДІА. 2020. – Вип.23. – С.44-47.

Телюк К.Ф., Сокур В.В. Фінансування національної оборони України // Вісник Університету банківської справи. 2015. № 1 (22). – С.96-102.

Стебливский Р. Будет ли выполнен оборонный заказ. URL: https://www.epravda.com.ua/rus/authors/5fecb59c90aa5/

(дата звернення 10.06.2021).

Бешелев С.Д., Гурвич Ф.Г. Экспертные оценки. М.: Изд-во “Москва”, 1973. – 163 с.

Орлов А.И. Экспертные оценки. – М.: МГТУ им. Н.Э. Баумана, 2002. – 31 с.

Назаренко Л.О. Експертиза товарів (Експертиза продовольчих товарів). – К.: Центр учбової літератури, 2014. – 312 с.

Бешелев С.Д., Гурвич Ф.Г. Математико-статистические методы экспертных оценок. – М.: Статистика, 1980. – 263 с.

Денисова А.Л., Зайцев Е.В. Теория и практика экспертной оценки товаров и услуг. – Тамбов: Изд-во Тамб. гос. техн. ун-та, 2002. – 72 с.

Введение в теорию и методы принятия решений / В.Д. Дмитриенко, В.А. Кравец, С.Ю. Леонов. – Х.: ХПИ, 2008. – 141 c.

Грешилов А.А. Математические методы принятия решений. 2-е изд. М.: МГТУ им. Н.Э.Баумана, 2014. – 647 с.

Дудкін І.П. Методика визначення показників воєнно-економічної оцінки ефективності застосування авіаційних тренажерів / Дудкін І.П., Мартинов В.С., Паутинка В.М. Зб. наук. праць. – К.: НЦ ПС ЗСУ, 2004. – Вип.7. – С. 91-97.

Самков О.В. Методичні особливості порівняння авіаційних тренажерів / Самков О.В., Корнієнко О.В., Височанський А.С., Качур С.Ю. Наукоємні технології. – К.: НАУ, 2009. – Вип. 2. – С. 1-4.

Артюшин Л.М., Мірненко В.І., Мавренков О.Є. Методика оцінювання технічної досконалості авіаційних тренажерних комплексів. Зб. наук. праць. – К.: ДНДІА, 2016. – Вип.19. – С.27-34.

Передові технології експлуатації і ремонту авіаційної техніки та озброєння